Στον Τύμπανο της Αργιθέας τις τελευταίες ημέρες ανεβαίνουν τα τελευταία μονόπρακτα μίας θεατρικής παράστασης που διαπραγματεύεται το θράσος. Γιατί το θράσος είναι μία καλή περιγραφική λέξη για τις κινήσεις των αφεντικών στην Αργιθέα. Ξεκίνησαν με κάμποσο απ’ αυτό πριν δύο Μάηδες, όταν αποφάσισαν να στήσουν ένα αιολικό εργοστάσιο και έναν υποσταθμό της ΔΕΗ σε εκείνο το σημείο που οι ντόπιοι αποκαλούσαν μέχρι τότε “αέρας-αφεντικό”, μια κοινωνική λιτανεία στην παντοδυναμία και την αρχοντιά του δυνατού ανέμου εκεί απάνω. Και περισσεύει αυτές τις ημέρες με την αναλυτική ανακοίνωση στον τοπικό τύπο των ημερών και των ωρών που θα ανεβαίνουν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών. Αλλά σε αυτήν την παράσταση υπάρχουν και οι ακάλεστοι, αυτοί και αυτές που συνεχίζουν να δηλώνουν παρόντες και παρούσες, που πονάνε για την καταστροφή του τόπου, που αντιπαρέχονται τις θεσμικές διαμεσολαβήσεις και αποστασιοποιήσεις από τον αγώνα, γιατί έχουν την ανάγκη να εκφράσουν αυτόν τον πόνο, αυτόν τον θυμό. Και κάπως έτσι αυτοί οι ακάλεστοι βρέθηκαν και την Κυριακή 24 Ιουλίου στον Τύμπανο, ύστερα από κάλεσμα της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα, παρακάμπτοντας τις αστυνομικές ραδιουργίες που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στον κάμπο και ολοκληρώθηκαν με την επίθεση στη διαδήλωση όταν πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από το εργοτάξιο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η αστυνομία δεν ήθελε διαδηλωτές εκεί επάνω. Αυτό ήταν εύκολο να το φανταστούμε, δύσκολο να σκεφτούμε τον ευφάνταστο τρόπο που θα επιχειρούσε να το κάνει πράξη. Ζήτησε λοιπόν από τον οδηγό του λεωφορείου που είχαν μισθώσει οι διοργανωτές να της δώσει λίστα με τα ονοματεπώνυμα όλων των επιβαινόντων, πατώντας σε έναν σχετικό νόμο ο οποίος ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία. Στην περίπτωσή μας το ζήτημα δεν προέκυπτε από την τήρηση ή όχι της σχετικής νομοθεσίας (σε γενικές γραμμές υπάρχει μία χαλαρότητα ως προς το συγκεκριμένο θέμα) αλλά στην επιθυμία της ασφάλειας να καταγράψει τα στοιχεία των ανθρώπων που διαδηλώνουν για την υπεράσπιση των βουνών. Φυσικά η απαίτηση αυτή δεν έγινε δεκτή και οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν προς την Αργιθέα με αυτοκίνητα.
Η διαδήλωση στον Τύμπανο κινήθηκε προς την πρώτη “πλατεία” όπου έχει μπει μία βάση ανεμογεννήτριας, καθώς το γερανοφόρο που βρίσκεται εκεί εδώ και ημέρες υποδηλώνει ότι ίσως από εκεί ξεκινήσει η εγκατάσταση. Το αστυνομικό μπλόκο που είχε στηθεί στα πρώτα 200 μέτρα του δασικού δρόμου που οδηγούσε προς το σημείο παρακάμφθηκε από παραπλήσιο μονοπάτι, δημιουργώντας αναστάτωση στις αστυνομικές δυνάμεις που έτρεχαν να δουν που θα στήσουν το επόμενο μπλόκο τους.
Από ανθρώπους που η μόνη τους σχέση με τα βουνά είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα εργοτάξια αυτών που τα καταστρέφουν, ίσως είναι υπερβολή να αναμένεις το νιονιό τους να τους κόψει ότι στην απεραντοσύνη των πλαγιών δεν μπορείς να βάλεις φραγμούς. Έτσι οι διαδηλωτές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα μηχανήματα και δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας.
Μία επίθεση η οποία ήταν τραγελαφική αν σκεφτούμε τις κρότου λάμψης και την “τζούφια” φυσούνα στα 1.600 μέτρα, επικίνδυνη καθώς κινδύνεψε διαδηλωτής να πέσει στον γκρεμό δίπλα στον οποίο συνέβαιναν όλα αυτά, αλλά και ιδιαίτερα σοβαρή καθώς κατέληξε σε τρεις προσαγωγές από το σημείο, από τις οποίες οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Μετά τα γεγονότα οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και αποχώρησαν από τον Τύμπανο κινούμενοι προς το αστυνομικό τμήμα της Καρδίτσας όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Εκεί έγινε γνωστό για άλλες τρεις προσαγωγές που είχαν κάνει ασφαλίτες στο βουνό σε άτομα που είχαν καθυστερήσει να έρθουν στη συγκέντρωση και κινούνταν στον δασικό δρόμο για να συναντήσουν τη διαδήλωση. Το δίλημμα που τους ετέθη “ή γυρνάτε πίσω ή αν προχωρήσετε θα γίνει προσαγωγή” απαντήθηκε με αποφασιστικότητα.
Η συγκέντρωση αλληλεγγύης, μαζική μέσα στη μεσημεριανή ζέστη, ολοκληρώθηκε όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δύο συλληφθέντες. Για τον έναν, απλή σωματική βλάβη, επίθεση κατά δημόσιου λειτουργού και εξύβριση. Και εξύβριση για τον άλλον. Αφού με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο κόσμος βρέθηκε στο πίσω μέρος της αστυνομικής διεύθυνσης όπου βρίσκονται τα γραφεία της ασφάλειας φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης και προκαλώντας εγκεφαλικά στις ηλιοκαμένες διμοιρίες, αποχώρησε ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη μέρα, Δευτέρα πρωί, που θα περνούσαν αυτόφωρο.
Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε μία ακόμη μηχανορραφία της τοπικής αστυνομίας, από αυτές που όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα υπεράσπισης των βουνών και των νερών σκαρφίζονται από εδώ και από εκεί. Την Κυριακή το μεσημέρι απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες που αναφέρουμε και παραπάνω στους δύο συλληφθέντες οι οποίοι κρατήθηκαν μέχρι το αυτόφωρο της επόμενης ημέρας. Το πρωί της Δευτέρας και πριν μεταφερθούν στα δικαστήρια, η αστυνομία ζήτησε από τους δύο να δώσουν αποτυπώματα (δεν τους είχε ζητηθεί μέχρι τότε), κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό, αρνούμενοι το περαιτέρω φακέλωμά τους. Απειλήθηκαν με το σχηματισμό δεύτερης δικογραφίας (ξεχωριστής από την πρώτη) για απείθεια και με νέο αυτόφωρο για την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, κάτι που σήμαινε ότι αφού περνούσαν το πρώτο αυτόφωρο θα συνέχιζαν να κρατούνται και για δεύτερη μέρα στο κελί. Αστυνομικά καψόνια γελοίων ανθρωπάκων που νομίζουν ότι κάπως έτσι θα κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όσους αγωνίζονται. Καψόνια που τα σκέφτονται καθώς βλέπουν τρία χρόνια τώρα ότι παρά τις διώξεις, τις απειλές, τις “φιλικές κουβεντούλες” ο κόσμος της Καρδίτσας και των χωριών συνεχίζει να παίρνει βουνά και καταράχια, κάνοντας τη ζωή των εργολάβων δύσκολη, πετυχαίνοντας μικρές νίκες και δημιουργώντας μεγάλους πονοκεφάλους στις τοπικές εξουσίες που θα προτιμούσαν μία νεκρική σιγή, με τις όποιες αντιρρήσεις να εξαντλούνται στις θεσμικές διαμεσολαβήσεις και μόνο.
Το δικαστήριο των δύο συλληφθέντων ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου. “Στην αυθαιρεσία των επενδυτών που αποσκοπεί στην κερδοφορία τους με αντίκτυπο την καταστροφή των Αγράφων, το κράτος στέκεται αρωγός και επιτίθεται κάθε φορά και με περισσότερο μένος σε όσους υπερασπίζονται τα βουνά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διωκόμενοι συναγωνιστές μας διώκονται και ξαναδιώκονται από προηγούμενες κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο και στον Τύμπανο και εκκρεμούν εις βάρος τους δίκες για το προσεχές φθινόπωρο. Στοχευμένα προσπαθούν να μας πτοήσουν, αλλά ο αγώνας μας για γη και ελευθερία υπερέχει μέχρι να νικήσουμε”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση. “Είναι προκλητικό, την ίδια ώρα κατά την οποία τεράστιες εκτάσεις σε δεκάδες σημεία τις χώρας καταστρέφονται από τις πυρκαγιές και τα ανύπαρκτα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και την υποστελέχωση των αρμόδιων δομών όπως της πυροσβεστικής των Δασαρχείων και συνολικά της Πολιτικής Προστασίας, Κυβέρνηση και κεφάλαιο να στέλνουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ σε κάθε βουνοκορφή για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου”, γράφει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα. Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας με ανακοίνωσή του “καταδικάζει κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων και υπερασπίζεται το Δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και των πολιτών να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν εναντίων πολιτικών και αποφάσεων που βλάπτουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά αλλά και την καταστροφή της φύσης. Δεν θα επιτρέψουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σαν Εργατικό Κέντρο μαζί με άλλους φορείς και πολίτες ενάντια στην λεηλασία και την καταστροφή των όμορφων ιστορικών Αγράφων για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι. Είμαστε αλληλέγγυοι και απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίων των 2 αγωνιστών που δημοκρατικά διαδήλωναν μαζί με άλλους πολίτες στον Τύμπανο της Αργιθέας”.
Το φθινόπωρο που έρχεται έχουν ήδη οριστεί άλλα δύο δικαστήρια, των τεσσάρων για τον αποκλεισμό του δημαρχείου τον Αύγουστο του 2019 (4 Οκτωβρίου) και των δεκαεπτά για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στον Τύμπανο τον Ιούνιο του 2020 (18 Οκτωβρίου). Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί, να ξεσηκώσουμε την πόλη όλη και να πάρουμε πίσω τους ανθρώπους μας απαλλαγμένους από όλες τις κατηγορίες!