Ξεκίνησε η δίκη για τα γεγονότα του δημαρχείου το 2019.

Επικαιρότητα

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η δίκη των τεσσάρων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στο κίνημα υπεράσπισης των βουνών και των νερών των Αγράφων. Διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 Οκτωβρίου. Πολυπληθής συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας. Από εκατοντάδες κόσμου πλαισιώθηκαν και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ξεσηκώνοντας όλη την πόλη στο πόδι.


Κεντρική φωτό / Εραστές των Αγράφων. Διαδήλωση στο κέντρο της Καρδίτσας.

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου η δίκη των τεσσάρων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στο κίνημα υπεράσπισης των βουνών και των νερών των Αγράφων. Οι τέσσερις πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες αφορούν την κινητοποίηση στις 22 Αυγούστου του 2019, έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας, όταν και συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή του Δήμου η οποία θα επικύρωνε τη δημοπράτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων για να περάσουν οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος από τα αιολικά στην Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο. Εκείνη την ημέρα ο αποκλεισμός του δημαρχείου από εκατοντάδες κόσμου είχε σαν αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί απαρτία στην επιτροπή και η συνεδρίασή της να μην γίνει ποτέ. Η αστυνομία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους που ήθελαν να μπουν στο δημαρχείο με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Τρεις μήνες αργότερα, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης δίωξης, τέσσερις άνθρωποι κλήθηκαν στην ασφάλεια για ανωμοτί καταθέσεις, μία αστυνομική τρίπλα η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέληξε κάποιους μήνες αργότερα στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τους.

Φωτό / Εραστές των Αγράφων. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια.

Ασφαλίτικες στοχοποιήσεις

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση των τριών ασφαλιτών, μαρτύρων κατηγορίας, και του τότε δημάρχου Καρδίτσας Φ. Αλεξάκου. Ύστερα από πιέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατά την εξέτασή τους οι ασφαλίτες παραδέχτηκαν ότι ο λόγος που ξεχώρισαν από ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων τους τέσσερις συγκεκριμένους ανθρώπους, κατηγορώντας τους ότι αυτοί ήταν που παρότρυναν το πλήθος για να μπει στο δημαρχείο, είναι επειδή παίρνουν μέρος συχνά σε συγκεντρώσεις και η δράση τους είναι γνωστή. Το επιχείρημά τους ότι η Καρδίτσα είναι μία μικρή πόλη όπου όλοι γνωρίζονται γρήγορα κατέρρευσε μέσα από τις ίδιες τις προανακριτικές τους καταθέσεις όπου εκεί αναφέρουν λεπτομέρειες που μπορούν να γνωρίζουν μόνο μέσα από την υπηρεσιακή ανταλλαγή πληροφοριών των τμημάτων ασφαλείας διαφόρων πόλεων. Κάπως έτσι προφανώς γνώριζαν ότι ο ένας κατηγορούμενος ήταν τότε φοιτητής στην Πάτρα (στοιχείο αδιάφορο για τη δικογραφία), ενώ ένας άλλος από τους κατηγορουμένους που τον ήξεραν ονομαστικά δεν είναι καν δημότης της… μικρής πόλης της Καρδίτσας, αλλά της Λάρισας. Οι κατασκευασμένες δικογραφίες και η στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων είναι εμφανής και από τις πανομοιότυπες καταθέσεις των ασφαλιτών οι οποίες δίνονται τρεις μήνες μετά τα γεγονότα. Και όταν λέμε πανομοιότυπες εννοούμε την χρήση επακριβώς των ίδιων λέξεων στη σύνταξή τους.

Η κατάθεση του πρώην δημάρχου

Η κατάθεση του τότε δημάρχου Φ. Αλεξάκου κινήθηκε στη γνωστή γραμμή που έχει για το θέμα εδώ και τρία χρόνια. Της αποστασιοποίησης από τα γεγονότα και του “νίπτω τας χείρας μου”. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν είχε καλέσει την αστυνομία για εκείνη την ημέρα αλλά η εντολή είχε δοθεί… άνωθεν, αρνούμενος να επεκταθεί. Δεν τον απασχόλησε ποτέ ότι το δημαρχείο είχε καταληφθεί για ένα πρωινό από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες καθώς υποστήριξε ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ η άποψή του για το εάν θα έπρεπε να είναι εκεί, ούτε για το εάν θα έπρεπε να απαγορευτεί ή να επιτραπεί η είσοδος στους συγκεντρωμένους, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ότι συνέβαινε λάμβανε χώρα εκτός του δημαρχείου (!) οπότε δεν ήταν αρμοδιότητά του. Όσο για την περιβόητη πόρτα του δημαρχείου (εδώ στηρίζονται τουλάχιστον δύο από τις κατηγορίες), που για τον ένα ασφαλίτη ξηλώθηκε, για τον άλλον έσπασε και για τον άλλον στράβωσε, ο πρώην δήμαρχος Φ. Αλεξάκος δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει πώς γίνεται το κόστος της επιδιόρθωσής της να ήταν 500-600 ευρώ αλλά η οικονομική υπηρεσία του Δήμου να διαβεβαιώνει με επίσημο χαρτί της, ύστερα από σχετικό αίτημα, ότι από τον Αύγουστο του 2019 και μετά καμία δαπάνη για την επισκευή πόρτας του δημαρχείου δεν έχει γίνει!

Φωτό / Εραστές των Αγράφων. Αριστερά ματσάκι αλληλεγγύης από Αργεντινή Καρδίτσας, Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και Ultras Gate 3. Δεξιά, συναυλία στην πλατεία Πλαστήρα.

Τέσσερις ημέρες εκδηλώσεων αλληλεγγύης

Από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης η οποία πλαισιώθηκε από περισσότερα από 100 άτομα. Το ίδιο δυναμική ήταν και η διαδήλωση που οργανώθηκε το προηγούμενο απόγευμα, την Δευτέρα, η οποία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την κεντρική πλατεία. Προηγήθηκε συναυλία την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Πλαστήρα, ματσάκι αλληλεγγύης το μεσημέρι από την Αργεντινή Καρδίτσας, την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και τους Ultras Gate 3 της Αναγέννησης, ενώ την Πέμπτη το βράδυ το τετραήμερο δράσεων ξεκίνησε με μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και προβολή για τον Λαό της Λάσα στην Κολομβία που υπερασπίζεται τη γη του από τις μονοποικιλιακές καλλιέργειες των πολυεθνικών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Οκτωβρίου

Λόγω συμπλήρωσης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί. Θα συνεχιστεί με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης (σήμερα κατέθεσε ο πρώτος), τις καταθέσεις των τεσσάρων κατηγορουμένων, τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων και αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης από την έδρα. Και φυσικά, θα είμαστε εκεί.