Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο Καροπλέσι και στο Ανθηρό για τις εργασίες κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου οι οποίες ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες καταστρέφοντας τον Άσπρο ποταμό. Έγινε συζήτηση με κατοίκους των δύο χωριών και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.
Η ανακοίνωση της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Άγραφα:
Όταν η «Πράσινη Ανάπτυξη» συναγωνίζεται την καταστροφή του «Ιανού». Άμεση κινητοποίηση για να σταματήσουμε την καταστροφή του ρέματος Άσπρος.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο κυκλώνας του «Ιανού» κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Νομού μας. Τότε επλήγη και μεγάλο τμήμα της περιοχής του Καροπλεσίου. Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται μια νέα πληγή πάνω στα συντρίμμια που άφησε ο «Ιανός»· μια «ανάπτυξη» που θέλει να κρύψει την περιβαλλοντική ερήμωση και τις καταστροφές και που επιλέγει να λέγεται «πράσινη»… Στη θέση, λοιπόν, Ρέμα Άσπρος, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, που αποσκοπεί στην παραγωγή ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ικανής επιδότησης.
Ο Νομός μας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών. Οι εργασίες στον Τύμπανο για την κατασκευή αιολικού εργοστασίου συνεχίζουν απρόσκοπτα, αποτελώντας μόνο το ξεκίνημα μιας επιχείρησης που στόχο έχει να γεμίσει με ανεμογεννήτριες όλον τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Η «Πράσινη Ανάπτυξη», ωστόσο, δεν κάνει διακρίσεις. Στον σχεδιασμό κράτους και κεφαλαίου συμπεριλαμβάνονται κι άλλες μορφές ΑΠΕ, έστω κι αν οι αντιδράσεις επ’ αυτών δεν είναι ή δεν προβάλλονται σε τόσο έντονη μορφή. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συνδεδεμένα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης φωτοβολταϊκά πάρκα, τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) κ.τ.λ.
Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» σπάνιοι βιότοποι καταστρέφονται, οικοσυστήματα υποβαθμίζονται δραματικά, το ανάγλυφο των ορεινών ρεμάτων αλλοιώνεται και τα ρέματα γίνονται βορά στις ορέξεις των λεγόμενων «επενδυτών». Αυτοί, είναι οι μόνοι κερδισμένοι, που με παχυλές επιδοτήσεις και εγγυημένες υψηλές τιμές ρεύματος κερδοσκοπούν, ενώ αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουμε αυτό το ρεύμα όλο και ακριβότερα.
Δήμος, Περιφέρεια και Κράτος κόβουν και ράβουν τις επιστημονικές μελέτες κατά το δοκούν, την ώρα που ως άλλοι Φαρισαίοι διαπραγματεύονται τους περιβαλλοντικούς όρους κάθε εκτρωματικού έργου πανελλαδικά. Λοιπές υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, απουσιάζουν επιδεικτικά ή συναινούν αντιμετωπίζοντας τα πάντα ως μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, την ώρα που έχουν χρέος παρέμβασης στο έγκλημα που συντελείται σήμερα στο Καροπλέσι.
Οι αποζημιώσεις, τα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη που προεξαγγέλλουν είναι απλώς ένα ευτελές «δόλωμα» και στόχο έχουν τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών και τον λήθαργο της τοπικής κοινωνίας, τον οποίο βαφτίζουν συναίνεση.
Όλα αυτά εντάσσονται σε έναν ενεργειακό πόλεμο χαμηλής μέχρι στιγμής έντασης και διαρκούς κλιμάκωσης (με διαρκή τον κίνδυνο και πολεμικών αναφλέξεων με επίκεντρο τις εξορύξεις…), που στόχο δεν έχουν ούτε την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας ούτε περιβαλλοντικά φιλικότερης ούτε τη διασφάλιση εθνικής ενεργειακής αυτονομίας. Ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι ανοίγουν απλώς νέα πεδία κερδοφορίας για τους ίδιους, «βάζοντας χέρι» ταυτόχρονα σε όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν κοινωνικά δημόσια αγαθά. Η ανάπτυξή τους είναι ένας μύθος ύπνωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, μια γιγαντιαία εκστρατεία καταστροφής του περιβάλλοντος και καταπάτησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα νέο Ελ Ντοράντο για τα πολυεθνικά μονοπώλια.
Ως Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και τα Αιολικά στα Άγραφα, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το έργο υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή του Καροπλεσίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια της «Πράσινης Ανάπτυξης» και, παρόλο που είναι μικρής εμβέλειας, η καταστροφή που θα επιφέρει είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Θεωρούμε απαράδεκτο να προέχουν σε προτεραιότητα οι επιδοτήσεις των επενδυτών έναντι των αναγκών των πολλών, της φυσικής αρμονίας και των αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε, συνεπώς, τον κόσμο της περιοχής του Καροπλεσίου και ευρύτερα του Νομού Καρδίτσας να συμπαραταχθεί με ευθύνη και δράση απέναντι στα σχέδιά τους, πριν να είναι πολύ αργά. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι η «νομιμότητα» που καθορίστηκε καθ’ υπόδειξη των επενδυτικών αιτήσεων και όλο το νομικό πλαίσιο που επικαλούνται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες. Η «νομιμότητα» αυτή πρέπει να κλονιστεί με κινηματική δραστηριότητα, που θα εκφράζει τις διαθέσεις και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, δημιουργώντας όρους νίκης απέναντι στα επενδυτικά αρπακτικά.
Ο Νομός Καρδίτσας υπέφερε από τον «Ιανό» και συνεχίζει να υποφέρει. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» έρχεται να τον ισοπεδώσει, αφήνοντας ρημαγμένο τοπίο, για να χορτάσει τις τσέπες της. Τα ποτάμια και τα βουνά μας αποτελούν την ταυτότητα του τόπου μας και την ιστορία του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή των κατοίκων, συνθέτοντας ένα από τα ομορφότερα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Βαριά η κληρονομιά να υπερασπιστούμε το περιβάλλον του τόπου μας, την Ιστορία της Αντίστασης και της Ελευθερίας από τα αρπακτικά της κερδοφορίας, της λεηλασίας φύσης και ζωής.
Κάτω τα χέρια από το Ρέμα Άσπρος! Να κυλάει το νερό ελεύθερο στην κοίτη του!
Τα βουνά και τα νερά μας δεν χρειάζονται επενδυτές. Υπερασπιστές χρειάζονται.
ΑΓΡΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!