Ενώ τα χωριά της Αργιθέας προσπαθούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους μετά την καταστροφική πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ξεκίνησε και πάλι εκσκαφικές εργασίες στον Τύμπανο, στη θέση “Διάσελο-Προφήτης Ηλίας” για την κατασκευή υποσταθμού μέσης τάσης με τον οποίο θα συνδέεται το αιολικό πάρκο της περιοχής. Για το έργο είχε εκδοθεί πρόσφατα (Μάιος 2020) τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), κατεβάζοντας την ισχύ του από τα 30MW στα 27,6ΜW, εναντίον της οποία έχει προσφύγει και πάλι δικαστικά το Δίκτυο φορέων για την προστασία των Αγράφων και η περιβαλλοντική κίνηση “Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς”.
Σε κάθε περίπτωση τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα τίθενται στην εξέλιξη των εργασιών πρόκειται αργά ή γρήγορα να ξεπεραστούν, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μία επιμονή για το συγκεκριμένο έργο. Με τον δήμαρχο Μουζακίου Θ. Στάθη να συναινεί στα επενδυτικά σχέδια (αυτός δηλώνει αντίθετος στα αιολικά στα Άγραφα και όχι στην… Αργιθέα) και το τοπικό συμβούλιο της Δρακότρυπας να έχει δεχθεί τα αντισταθμιστικά, οι τοπικές θεσμικές “διευθετήσεις” φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Απομένει, λοιπόν, η οργάνωση του αγώνα από την βάση για την ακύρωση του έργου.
Θέτοντας τις προοπτικές του αγώνα από-τα-κάτω, το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα κάλεσε σε παρέμβαση στο σημείο. Καλέσματα έβγαλαν και το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων και η Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων. 70 άτομα με αυτοκινητοπομπή από την Καρδίτσα έφτασαν στον Τύμπανο, στο σημείο όπου από τις αρχές του Οκτώβρη τρία μηχανήματα συνέχισαν να ισοπεδώνουν το βουνό (το συνολικό έργο έχει έκταση 9 χιλιάδων και κάτι τετραγωνικών μέτρων), για να αρχίσει η κατασκευή του υποσταθμού.
Μετά το τέλος της παρέμβασης, έγινε ανοιχτή συνέλευση στην κεντρική πλατεία της Δρακότρυπας, όπου και δημιουργήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον τοπικό κοινοτάρχη και παρατρεχάμενούς του, οι οποίοι επεδίωξαν να διώξουν τον κόσμο από το χωριό, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι υπέρ του έργου. Αφού απομακρύνθηκαν, η συνέλευση συνεχίστηκε, ντόπιοι την πλησίασαν προκειμένου να ενημερωθούν για την άποψή μας και ολοκληρώθηκε με αποφάσεις για την πολύμορφη συνέχιση του αγώνα.
update: Στις 20 Οκτωβρίου, με ανακοίνωσή της σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες του Μουζακίου και της Καρδίτσας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προαναγγέλει (;) μηνύσεις εναντίον όσων συμμετείχαν στην παρέμβαση στον Τύμπανο, αναφέροντας “ζημιές στα μηχανήματα του εργολάβου του έργου”. Σπεύδει επίσης να πάρει θέση υπεράσπισης του κοινοτάρχη της Δρακότρυπας και της παρέας του οι οποίοι προκάλεσαν έντονο φραστικό επεισόδιο και χειροδίκησαν εναντίον ανθρώπων που βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού μετά την παρέμβαση για να πραγματοποιήσουν ανοιχτή συνέλευση. Να υποθέσουμε ότι τα 11.648 αργύρια που δέχθηκε η τοπική κοινότητα ως ανταποδοτικά τον Δεκέμβρη του 2019 έχουν δημιουργήσει την ατμόσφαιρα ενός άτυπου savoir vivre, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπορεί να βγαίνει να μιλάει για λογαριασμό του τοπικού κοινοτάρχη; Να υποθέσουμε μήπως ότι ο τραμπουκισμός επιλέχθηκε ως τακτική για να μην μπουν ψύλλοι στα αυτιά των -κατά τ’ άλλα “μπετοναρισμένων” υπέρ του έργου- συγχωριανών;
Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης:
Στην περιοχή της Καρδίτσας, που ακόμη μετράει τις πληγές της από το πέρασμα του Ιανού και ούτε 20 μέρες μετά από τη βιβλική καταστροφή ολόκληρου του νομού, κράτος και επενδυτές εξαπολύουν ανηλεή επίθεση
-και μάλιστα εν μέσω πανδημίας-,επιχειρώντας να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή των αιολικών. Τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν ή να μπουν στο ίδιο τους το σπίτι, τη στιγμή που ακόμη προσπαθούν να βγάλουν βοθρολύματα από τα σπίτια τους χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά αγαθά, τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι αφανίστηκαν, τη στιγμή που υπάρχουν δρόμοι, γεφύρια και υποδομές κατεστραμμένες, τη στιγμή που μεγάλο κομμάτι του ορεινού όγκου είναι απροσπέλαστο,την ίδια στιγμή κράτος και τοπική εξουσία δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και με μεγάλο θράσος, αντί να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα έργου για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, επιλέγουν ναστρώσουν το δρόμο στους επενδυτές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τα αιολικά. Ήδη,από τις 10/10 στον Τύμπανο Αργιθέας, εμφανίστηκαν μηχανήματα που έσκαψαν κομμάτι του βουνού, στο σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υποσταθμός υψηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τα ανεμοτέρατα των βόρειων Αγράφων.
Όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε, πως εάν τα βουνά μας ήτανε σκαμμένα με χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων για τις ανεμογεννήτριες που επιχειρείται να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, δε θα συνέβαινε τίποτα διαφορετικό από το ότι εκτός της πλημμύρας, θα μας έθαβαν και χιλιάδες τόνοι από μπάζα. Όμως, η αδηφάγα «πράσινη» ανάπτυξή τους, προκειμένου να ξεσκίσει ακόμη περισσότερο το φυσικό κόσμο, λεηλατεί και καταστρέφει άκοπα, με μόνο κριτήριο φυσικά, το κέρδος. Χωρίς ίχνος ηθικής, κράτος και κεφάλαιο αδιαφορούν για τις συνέπειες, ρημάζουν το φυσικό κόσμο και υφαρπάζουν τηγη όλων μας, επιχειρώντας να συγκεντρώσουν όλο και περισσότερα κέρδη στην κορυφή της ταξικής και κοινωνικής πυραμίδας.
Σε μια εποχή κατά την οποία βιώνουμε τις συνέπειες της απορρύθμισης των οικοσυστημάτων, της ανυπολόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος της φύσης, για να ικανοποιείται το παραγωγικό και καταναλωτικό καπιταλιστικό πρότυπο, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην καταστροφή των τελευταίων παρθένων περιοχών. Από τα Άγραφα, τον Αχελώο, τις Σκουριές, τον Βόλο και τις Σταγιάτες, μέχρι την Τήνο, την Άνδρο, το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Κρήτη και την Εύβοια, κράτος και κεφάλαιο επιχειρούν να ισοπεδώσουν το φυσικό κόσμο, με τον ενεργειακό παροξυσμό τους και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Παράλληλα, μέσω της καταστολής, τις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων που ξεσπούν κατά τόπους, επιχειρούν να κάμψουν τις τοπικές και πανελλαδικές αντιστάσεις. Θυμίζουμε, πως ήδη στην Καρδίτσα, έπειτα από τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών, το κράτος, προσπάθησε να χτυπήσει τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες, διώκοντας 4 αγωνιστές.
Από την πλευρά μας, ένα έχουμε να πούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε δύο κόσμοι σε σύγκρουση. Από τη μία είναι το κράτος, οι επενδυτές και οι λακέδες του, που σαν άλλοι κλεπταποδόχοι, το μόνο που έχουν να υποσχεθούν είναι τη λεηλασία, την καταστροφή, την εξαθλίωση και τον θάνατο και από την άλλη, είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ. Ο κόσμος της αντίστασης. Εμείς, που έχουμε δώσει όρκο να σηκωθούμε μέσα από τις λάσπες που μας βύθισαν και να υπερασπιστούμε τη γη μας. Εμείς, που μας βρήκαν και θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Εμείς που θα μετατρέψουμε τον πόνο, την απογοήτευση και την απόγνωση σε πείσμα, οργή, μαζικό, μαχητικό και αδιάλλακτο αγώνα. Εμείς, που οι διώξεις, το ξύλο, τα χημικά και τα δακρυγόνα δεν μας τρομοκρατούνε. Εμείς, που θα επαγρυπνούμε και θα είμαστε εκεί για να μπλοκάρουμε κάθε εργασία.Εμείς, που συνεχώς θα βρίσκουμε και άλλους και όλοι μαζί απ’ άκρη σ’ άκρη, θα αγωνιζόμαστε για ζωή και αξιοπρέπεια, για γη και ελευθερία. Εμείς, που από τη δική μας πλευρά θα σταθούμε πλάι-πλάι και με μια υψωμένη γροθιά και ένα βλέμμα αλληλεγγύης, θα φωνάξουμε δυνατά, ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΑΤΗΤΑ – ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΑΤΗΤΑ.
ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ – ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ