Σχολιασμοί από το 7ο τεύχος του περιοδικού (καλοκαίρι 2023).

Σχολιασμοί

Τους ανθρώπους των δυτικών Αγράφων, στα χωριά των παλιών Απεράντιών, τους έλεγαν και “ντάληδες”. Τα “ντάλικα” ήταν η καθημερινή, σατυρική τους γλώσσα, με την οποία περιέγραφαν την καθημερινότητά τους, τον τόπο τους, τους συγχωριανούς του, ενίοτε και τους εαυτούς τους. Με σκωπτική διάθεση απέναντι στις τοπικές μικροεξουσίες και μέσα από τα παρωνύμια που εφήυραν συγκρότησαν μία διαφορετική ταυτότητα του τόπου.


Πορεία για την υπεράσπιση της Οίτης

Έχουμε αναφερθεί ξανά σε προηγούμενο τεύχος για τα σχέδια καταστροφής της Οίτης. Αφορούν την εγκατάσταση πέντε αιολικών εργοστασίων με 28 ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφές που το υψόμετρό τους ξεκινάει από τα 1.700 μ. και φθάνει μέχρι τα 2.100μ., μεταξύ αυτών και στην υψηλότερη, τον Πύργο. Τον Απρίλη που μας πέρασε η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, από κοινού με τους ορειβατικούς συλλόγους της Λαμίας και της Άμφισσας και ένα πλήθος πολιτιστικών συλλόγων χωριών της ευρύτερης περιοχής και άλλων συλλογικοτήτων οργάνωσαν μια μεγάλη πεζοπορία η οποία κινήθηκε από την θέση Βρύζες στην κορυφή Πυργάκι. «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομε- ύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες», ανέφερε στο κάλεσμά της η Κίνηση. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Δύο δίκες για μια πληγή

Δύο δικαστήρια ανθρώπων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των Αγράφων ήταν προγραμματισμένα για μέσα στον Ιούνη, τα οποία ωστόσο αναβλήθηκαν. Στις 6 Ιουνίου είχε οριστεί το δικαστήριο 17 ατόμων στα οποία είχαν απαγγελθεί κατηγορίες μετά την δυναμική πανελλαδική διαδήλωση προς το αιολικό εργοστάσιο στον Τύμπανο, στις 6 Ιουνίου 2021. Εκείνη την ημέρα η αστυνομία εμπόδισε τη συνέχιση της διαδήλωσης προς το εργοτάξιο και επιτέθηκε με χημικά προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Τις επόμενες εβδομάδες σχηματίστηκε μία έωλη δικογραφία στην οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκονταν καν εκείνη την ημέρα στον Τύμπανο ή άνθρωποι που η ταυτοποίησή τους στηρίχθηκε σε ψεύτικες ενδυματολογικές περιγραφές. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου 2023 λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Στις 27 Ιουνίου ήταν προγραμματισμένη η δίκη άλλων δύο ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2020 σε διαδήλωση που είχε καλεστεί επίσης στον Τύμπανο, όταν ανακοινώθηκε η μεταφορά των πρώτων εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Τότε οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες παράκαμψαν τα αστυνομικά μπλόκα που οδηγούσαν στο εργοτάξιο και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα μηχανήματα. Η αστυνομία ανασυντάχθηκε, επιτέθηκε με χημικά και προχώρησε σε τρεις προσαγωγές απ’ το σημείο, με τις δυο να γίνονται συλλήψεις. Η δίκη δεν έγινε καθώς λόγω των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα δικαστήρια δεν λειτουργούσαν.

Η ορεινή Αργιθέα καταστρέφεται

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η κατασκευή του υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ στον Τύμπανο της Αργιθέας έχει «σπρώξει», για τεχνικούς λόγους διασύνδεσης με το σύστημα, και τις αντίστοιχες διαδικασίες για τα υπόλοιπα αιολικά εργοστάσια που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη στο αιολικό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που έχει καταστρέψει την κορυφή Αέρας-Αφεντικό και είναι ορατό ακόμη και από σημεία του κάμπου, η δοκιμαστική λειτουργία των οκτώ εγκατεστημένων ανεμογεννητριών έχει ξεκινήσει.

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η εταιρεία «A & F Ενεργειακή» επανήλθε καταθέτοντας σε διαβούλευση μία νέα μελέτη (μετά από εκείνη του Απριλίου του 2022) για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην θέση «Σπιτάκι» της Αργιθέας. Η συγκεκριμένη θέση αφορά σημείο της δυτικής Καράβας – στην κορυφή της οποία έχει επίσης κατατεθεί αίτηση για αιολικό εργοστάσιο – εκεί όπου βρίσκεται η αλπική λίμνη Λούτσα και εδώ και κάμποσο καιρό έχει εγκατασταθεί ανεμομετρικός ιστός. Η εταιρεία αναγκάστηκε στην κατάθεση νέας μελέτης καθώς στην αρχική δεν συμπεριελάμβανε έναν δασικό δρόμο 7 χλμ. που θα χρησιμοποιήσει για πρόσβαση στο σημείο, δεν είχε καταθέσει ειδική οικολογική αξιολόγηση και για να αλλάξει τα σχέδια οδοποιίας ώστε αυτά να μην διέρχονται από τη δασική έκταση των κοινοτήτων Κουμπουριανών και Μεσοβουνίου την οποία διαχειρίζεται ο δήμος Αργιθέας ο οποίος έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο και δεν θα επέτρεπε καμία σχετική εργασία. Στο προκείμενο, δεν έχουν αλλάξει πολλά ως προς τα αρχικά σχέδια, παρά μόνο επιχειρήθηκαν διευθετήσεις. Όπως αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων στο Δ11 έντυπο που κατέθεσε στην δημόσια διαβούλευση, ο δρόμος πρόσβασης θα διέρχεται από τους εκτεταμένους λιθώνες (σάρες) που βρίσκονται πλησίον του κτηνοτροφικού οικισμού Πατλιά του Πετροχωρίου, οι οποίοι είναι «προστατευόμενοι οικότοποι» και κάθε επέμβαση και διάνοιξη δρόμου διαμέσου αυτών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί εξαιτίας των κλίσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Οι κορυφογραμμές θα ταπεινωθούν για 40 μέτρα προκειμένου να δημιουργηθούν οι πλατείες για τις βάσεις των ανεμογεννητριών αλλάζοντας αμετάκλητα το ανάγλυφο της περιοχής. Από το σημείο τοποθέτησης διέρχονται τέσσερα πεζοπορικά μονοπάτια, σε μία πε- ριοχή μάλιστα που το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό την χαρακτηρίζει «περιοχή ενδεικνυόμενη για την ανάπτυξη ειδικών-εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Τέλος, πολλά από τα είδη πανίδας που αναφέρονται στην μελέτη ανήκουν στο «κόκκινο βιβλίο» των ειδών υπό καθεστώς απειλής, χωρίς να λαμβάνεται κανένα ειδικό μέτρο για την προστασία τους.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Καράβα μέσα στον Ιούνιο κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη για ένα ακόμη αιολικό εργοστάσιο 13,8MW στη θέση Μασούρι, πάνω από την Οξυά και το Κνίσοβο. Φορέας του έργου η εταιρεία «Αιολική Οξυάς» η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών. «Ο φορέας του έργου ξοδεύει σχεδόν 500 περίπου σελίδες στην ΜΠΕ για να επαναλάβει τα ίδια και τα ίδια με κοινοτυπίες και γενικολογίες που έχουν αντληθεί υπό μορφή copy-paste από άλλες μελέτες και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο», αναφέρει το Δίκτυο γι’ αυτό το έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μελέτη δεν συμπεριλαμβάνονται καν φωτογραφίες από το σημείο της εγκατάστασης παρά μόνο από χαμηλά, από τον δρόμο πρόσβασης και κάποιες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, στοιχεία που δείχνουν ότι ο μελετητής δεν έχει επισκεφθεί καν τον χώρο. Κάτι παρόμοιο συναντήσαμε και στην περιβαλλοντική μελέτη για την εγκατάσταση αιολικού στην κορυφή της Καράβας, όπου ο μελετητής είχε πάρει από το διαδίκτυο φωτογραφίες περιπατητών από την κορυφή του βουνού για να δείξει πού και πώς θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες! «Ο φορέας του έργου παραθέτει ένα σωρό κοινοτυπίες και αέναες επαναλήψεις άσχετων στοιχείων και δεδομένων, για να γεμίσει τις τόσες σελίδες της Μ.Π.Ε., σαν η επάρκεια κάθε Μ.Π.Ε. μετριέται με τις σελίδων της, παρά να αναφερθεί και να αξιολογήσει αυτό που είναι το ζητούμενο, δηλαδή τις επιπτώσεις του υπό κρίση αιολικού σταθμού στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον της περιοχή εγκατάστασης» καταλήγει το Δίκτυο στις παρατηρήσεις του στη δημόσια διαβούλευση.